dijous, 9 de març del 2017

Heike Freire a la nostra escola!



Heike Freire és llicenciada en Psicologia i en Filosofia per la Universitat de París X i ha sigut assessora del govern i l'administració francesa des de l'Institut d'Educació Permanent de París. S’ha especialitzat en infància i innovació educativa.

En la faceta com a escriptora, ha publicat en revistes i periòdics de reconegut prestigi més d'un centenar d'articles sobre infància i molts altres temes que afecten els infants de manera transversal, com és la naturalesa, l’art, les noves tecnologies, les relacions amb els adults i les dificultats de l'aprenentatge. També ha publicat dos llibres: Educar en verd. Idees per acostar a nens i nenes a la naturalesa (Graó, 2011), que ha estat traduït a cinc idiomes, i Hiperactivitat i dèficit d'atenció? Una altra forma de prevenir i abordar el problema (RBA, 2013), i ha coordinat l'obra col·lectiva Infància i adolescència (Wolters Kluwer, 2012). És l’actual directora de la revista Quaderns de Pedagogia.

El compromís que té amb el benestar dels xiquets i xiquetes l'ha portada a implicar-se com a activista pels drets de la infància en organitzacions com IDEN (International Democratic Education Network), GSIA (Grup de Sociologia de la Infància), Ecologistes en Acció (Grup de reflexió sobre el currículum alternatiu), la Fundació Félix Rodríguez de la Font (Consell Assessor), i l'Ateneu de Madrid (Secció Educació).

Des de fa més de vint anys, imparteix tallers i conferències per tot el món i assessora pares i mares, professionals, escoles, organitzacions i projectes.

A partir d’ara, entre eixos projecte que assessora està el nostre: Pati Actiu. 

 
Fa molt que alguns de nosaltres coneixem la trajectòria de Heike Freire. És per això que no vam dubtar ni un segon a comptar amb ella perquè ens assessorara en el nostre projecte de construcció del nou pati a la nostra escola.

Un pati que ha de ser pensat en verd perquè acoste els xiquets i xiquetes a la naturalesa, que prioritze el seu benestar i els facilite les relacions personals, així com que els potencie la imaginació i el pati siga no simplement un lloc per a passar l’estona sinó una font d’inspiració i trobament.
Segons es desprén dels ensenyaments de Freire, més enllà d’un canvi estètic, la transformació de l’espai exterior ofereix noves oportunitats d’oci i aprenentatge saludable, de convivència respectuosa i una major consciència ecològica.
Després de la conferència que Heike Freire va realitzar divendres passat al Centre Cultural Caixa Ontinyent, dissabte vam tindre la sort i el privilegi de poder compartir un taller formatiu a la nostra escola.

Dirigit a tota la Comunitat Educativa, el taller “Somiar el pati, transformar l’escola”, es va realitzar a la Sala de Teatre del CEIP Martínez Valls, i van participar pares, mares i mestres. Va resultar una jornada molt interessant i enriquidora per a  continuar el procés de cocreació de patis actius, on vam reafirmar que el nostre projecte de patis és més que necessari per a l’aprenentatge dels xiquets/es i ens vam motivar i il·lusionar per continuar el camí encetat.

El taller va consistir en tres parts:

1. RECORD
Vam començar el matí amb una màgica relaxació en què Heike va convidar als participants a relaxar-se i retrobar-se amb un record de la seua infància.
Després, per grups, vam realitzar una dinàmica on els components del grup havíem d’explicar aquest record, posar un títol i exposar quina aportació havia tingut per a la nostra vida aquesta vivència.
En acabar, vam realitzar una posada en comú, tots els records que vam tenir van ser experiències viscudes a un espai exterior i d’ací se’n van derivar paraules com vincle familiar, llibertat, respecte, humilitat, solidaritat, complicitat, innocència, felicitat, tranquil·litat, connexió amb sí mateix, fluir, sensibilitat, entusiasme, descobriment, herència...
Aquests valors i aprenentatges són els que aprenen i desenvolupen els xiquets i xiquetes quan interactuen en un espai exterior. Són aquests valors els que amb el nostre projecte de PATI ACTIU fomentarem.





2. NECESSITAT
Una segona part, on vam debatre per grups el concepte de NECESSITAT. Quines eren aquelles necessitats que, com a ésser humà, cal satisfer en la societat actual per a desenvolupar-nos plenament.
Aquestes necessitats que vam manifestar, són les necessitats que el nostre grup requereix treballar, ens defineixen com a grup, i aquestes són les que hem de satisfer en els xiquets/ets quan dissenyem el projecte de pati que volem (intimitat, comunicació, relació, expressió, silenci...)
També vam analitzar diferents espais de joc per veure quines necessitats cobrien, arribant a la conclusió que allò natural cobreix més necessitats perquè té majors possibilitats de joc.







3. DANSA D’ACOMIADAMENT
Finalment, per a tancar aquesta interessant jornada de formació, vam xafar terra i vam abaixar al nostre estimat pati, on ens vam acomiadar amb un ball en què plantàvem llavors i demanàvem sol i pluja per a fer créixer la nostra planta i recollir els fruits.


Aquesta dramatització tan bonica és la metàfora del nostre projecte, en què la Comunitat Educativa ens vam trobar plantant junts aquesta llavor, regant-la amb molta aigua, gràcies al taller de Heike i encoratjant-nos de força, entusiasme i alegria per continuar, perquè sí, sabem que aquest és el camí.


GRÀCIES HEIKE.
GRÀCIES COMUNITAT EDUCATIVA DEL CEIP MARTÍNEZ VALLS!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada