dijous, 16 de març del 2017

Pati Actiu a la jornada de portes obertes de La Vitxeta (Reus)



El passat diumenge 12 de març, un grup de la comissió del Pati Actiu vam emprendre una aventura que ens va dur ni més ni menys que a Reus, en concret a l’escola la Vitxeta, que ja fa tres anys que va iniciar el projecte de transformació del seu pati.


Després d’un viatge llarg, però ple de reflexions, dubtes, llargues converses i també moltes rialles, ens vam plantar a la porta de l’escola La Vitxeta, que ens tenia preparada una jornada màgica. 



Hi vam participar un centenar de persones (arquitectes, pares i mares, mestres...) vingudes de tots els racons i escoles d’arreu de Catalunya, del Camp de Tarragona, del Priorat, de Castelló..., però sens cap dubte, nosaltres érem els que veníem de més lluny... (per al Martínez Valls no hi ha distàncies que valguen!) Ens vam alegrar moltíssim de retrobar-nos amb Pitu Fernández i Carme Cols del Safareig, que van col·laborar a les jornades, ja que estan assessorant-los des del principi del projecte del pati (com a nosaltres!).


La jornada estava estructurada en dues parts:


En la primera part van realitzar la presentació del projecte “La Vitxeta es mou pel pati”. Ens van explicar com estan portant el procés de transformació del pati, i van obrir un enriquidor espai de reflexió i debat. Van exposar quin havia estat el procés des dels inicis, ara fa tres cursos. Ens van explicar com s’havien organitzat en petites comissions i com van anar donant forma al seu projecte. També ens van mostrar quins van ser els entrebancs en què s’havien anat trobant, ja que no sempre ha sigut per a ells un camí fàcil i ha calgut trobar les estratègies per actuar davant les administracions: el Departament d’Ensenyament i l’Ajuntament.

Ens va parèixer molt interessant conéixer els tipus de problemàtiques amb què s’havien enfrontat a l’hora de clarificar els temes legals, de l’homologació d’alguns dels materials i del seu manteniment, i també ens van presentar la normativa al respecte.



En la segona part de la trobada vam tenir l’ocasió de conéixer de ben a prop la seua experiència compartint amb les famílies i mestres de l’escola, la Tercera jornada de treball.


Teníem dubtes, moltes qüestions que anàvem comentant, escoltant, preguntant... En l’ambient es respirava inquietud, il·lusió, respecte i també admiració pel treball ben fet, per haver sigut capdavanters i estar disposats, com ho estaven en aquella jornada, a compartir tot el que havien aprés en el camí.


Després d’un xicoteta pausa per carregar forces amb un bon esmorzaret que ens havien preparat, vam eixir al pati ansiosos per veure com funcionava i estava organitzada la jornada de treball, en què estaven previstes les següents actuacions al pati d’infantil i al pati de primària:

·         escenari teatral (primària)

·         centre d’instruments musicals (infantil)

·         bancs i caixes d’emmagatzematge d’estris de cuina i dels sorrals

·         rocòdrom horitzontal (primària)

·         més zones de trobada i de reunió

·         més vegetació per a fer ombra i racons especials


Ens va cridar l’atenció l’organització de tots els voluntaris que estaven treballant, distribuïts en diferents espais dels dos patis. En cada espai, que estava acotat i comptava amb els material, ferraments i instruccions per a funcionar de forma autònoma, hi havia un grup de persones treballant, convivint, fent realitat el somni col·lectiu.



El pati semblava gairebé un taller on tothom tenia cabuda, perquè hi havia feina per a tots. S’havia pensat en cada detall perquè la jornada es desenvolupara amb aquella calma aparent, però amb tanta intensitat. Ens va agradar molt la idea d’organitzar tallers per als més menuts (menjadores d’ocells, pilotes de malabars i l’estampació de les teles per al nou escenari), així els xiquets i xiquetes estaven molt presents en aquella trobada. No hem d’oblidar que ells són els vertaders protagonistes.



Nosaltres semblàvem turistes encisats... fent fotos, preguntant, anotant idees als nostres blocs... va ser increïble veure com es podia fer realitat allò que per a nosaltres és de moment un projecte.




Aquesta visita ens ha carregat, de veritat, de realitat els nostres somnis perquè, xafant el pati de la Vitxeta, vam començar a posar els peus en el nostre pati.


Avant Pati Actiu de Martínez Valls! El millor està per vindre!

6 comentaris:

  1. Quina meravella! Una experiencia fantástica !!

    ResponElimina
  2. Endavant Martínez Valls!!! Moltes gràcies per assistir a la Jornada Pedagògica que vam organitzar i poder explicar-vos de primera mà la nostra experiència. Fins aviat!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a vosaltres per obrir-nos casa vostra i poder escoltar la vostra experiència!! Ens vau enganxar la vostra il·lusió i vam agafar força!

      Elimina
  3. La vostra visita ens carrega a naltros els motors de continuar avançant cap a la transformació dels nostres patis! Avancem en la xarxa i la complicitat, això ja no ho atura ningú! Gràcies, de veritat, gràcies a valtros per compartir el vostre temps i la vostra il·lusió!!! Com ja us vaig dir a la jornada, us devem la tornada a casa vostra!!! Una besada gran, Llibertat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Us hi esperem, Llibertat!! Teniu les portes obertes, com vam tindre les vostres.
      És una veritable passada compartir amb aquesta complicitat tanta força i il·lusió en un projecte tan bonic.
      Una abraçada!

      Elimina